Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ερώτηση για την σοβαρή αφαίμαξη πρωτοετών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων





ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρή αφαίμαξη πρωτοετών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, έχει ανακύψει σοβαρό θέμα, που θα έχει επιπτώσεις και στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ζήτημα της αναντιστοιχίας μεταξύ του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων κατ’ έτος στις παραγωγικές σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και όσων τελικώς παραμένουν για να παρακολουθήσουν ως πρωτοετείς των σχολών τους τα μαθήματα του έτους τους. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εθνικής Αμύνης καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων όλων των κατηγοριών σε κάθε παραγωγική σχολή των ΕΔ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αντιστοίχως τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Μετά τις εξετάσεις καλούνται οι επιτυχόντες και με το πέρας της συνήθως δίμηνης διάρκειας εκπαίδευσής τους ορκίζονται ως πρωτοετείς. Συνήθως ένας αριθμός επιτυχόντων για διάφορους λόγους (έχουν επιτύχει και σε άλλη σχολή ή στο πανεπιστήμιο, δεν τους αρέσει η στρατιωτική ζωή κλπ.) αποφασίζουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι θέσεις τους καλύπτονταν από τους επιλαχόντες. Από το 2008 όμως αυτό έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παραμενόντων πρωτοετών να είναι αρκετά μικρότερος από τον αριθμό των ορισθέντων εισακτέων και να δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ήδη από το 2010 και μετά, λόγω της εφαρμογής του μνημονίου και του «μπλοκαρίσματος» των προσλήψεων στο Δημόσιο, ο αριθμός των εισακτέων είναι ήδη μειωμένος κατά 40%! Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2010 οι εισακτέοι ήταν 267 και ορκίστηκαν -20%, το 2011 οι εισακτέοι ήταν 241 και ορκίστηκαν -35%, το 2012 οι εισακτέοι ήταν 243 και ορκίστηκαν -33%, ενώ φέτος ήταν 217 οι εισακτέοι και ορκίστηκαν -30%!!!
Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το 2010 εισήχθησαν 67 και έφυγαν 10, το 2011 εισήχθησαν 61 και έφυγαν 9, το 2012 εισήχθησαν 47 και έφυγαν 8 και το 2013 εισήχθησαν 34 και έφυγαν μόλις 2.
Στη Σχολή Ικάρων αντίστοιχα φέτος εισήχθησαν 66 και έφυγαν 6.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ισχύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία-ποσοστά;
Με ποιες ενέργειες θα αποφευχθεί η αποψίλωση των πρωτοετών των παραγωγικών σχολών, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;
Γιατί δεν ισχύει το σύστημα της κάλυψης των θέσεων με επιλαχόντες, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά επί σειρά ετών;
Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές από τις πανελλαδικές εξετάσεις και η καθιέρωση ανεξάρτητων εξετάσεων για επιλογή-εισαγωγή σε αυτές, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στελέχωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων με ικανά και άξια στελέχη;
Αθήνα, 24/01/2014

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...