Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Soros: H Κίνα- και όχι το ευρώ- είναι η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία

soros 4Η κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει η Κίνα, είναι η "μεγαλύτερη" πηγή αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros.
"H μεγαλύτερη αβεβαιότητα, που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, δεν είναι το ευρώ, αλλά η μελλοντική κατεύθυνση που θα πάρει η Κίνα. Το μοντέλο ανάπτυξης, που ευθύνεται για την γρήγορη άνοδο της, έχει χάσει τη δυναμική του", αναφέρει ο πρόεδρος του Soros Fund Management σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Project Syndicate.
Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει ότι υπάρχουν "άλυτες αντιφάσεις" στις τωρινές πολιτικές της ηγεσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν βαθιές συνέπειες για την Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η κινεζική ηγεσία είχε δίκιο, που έδωσε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη εις βάρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επειδή οι τελευταίες όταν συνδυάζονται με δημοσιονομική λιτότητα σπρώχνουν τις οικονομίες σε αποπληθωρισμό.
Μάλιστα, ο Soros διακρίνει ορισμένες " μυστηριώδεις ομοιότητες" στις οικονομικές συνθήκες της Κίνας με αυτές που είχαν επικρατούσαν στις ΗΠΑ πριν από την κρίση του 2008.
Ωστόσο, τονίζει ότι ο κυβερνητικός έλεγχος της οικονομίας στην Κίνα είναι το κλειδί, που διαφοροποιεί τις δύο χώρες.
"Στις ΗΠΑ, οι χρηματαγορές τείνουν να κυριαρχήσουν στην πολιτική. Στην Κίνα, οι τράπεζες και η οικονομία ελέγχονται από το κράτος, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει τις κρατικές επιχειρήσεις", προσθέτει.
(newmoney)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...