Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η Συνθήκη της Λωζάννης και η Ελλάδα του 2016



Συνεχείς οι προκλήσεις από την Τουρκία και από την Αλβανία εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Λόγια άνευ σημασίας οι απαντήσεις των ανθρώπων του πολιτικού κατεστημένου, οι οποίοι έχουν επιδείξει επί σειρά ετών πλήρη αδιαφορία για όλα τα εθνικά θέματα. 

Ο Ερντογάν, μάλιστα, ευθέως ομιλεί για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Τι λέει όμως για τον πολίτη αυτής της χώρας η συνθήκη της Λωζάννης; Έχω την εντύπωση τίποτε! Άπαντες την αγνοούν. Η αμορφωσιά και η διαστρέβλωση της Ιστορίας ευρίσκονται σε πλήρη ακμή με ευθύνη του πολιτικού κατεστημένου.
Στην πραγματικότητα στην συνθήκη της Λωζάννης ΧΑΣΑΜΕ! Χάσαμε κανονικά όχι τα εδάφη που μας πήραν με στρατιωτικές επιχειρήσεις οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία, αλλά την Ανατολική Θράκη και τις ιδιαίτερα σημαντικές από στρατηγικής απόψεως νήσους Ίμβρο και Τένεδο! 

Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με την Ίμβρο και την Τένεδο, οι οποίες ελεγχόντουσαν πλήρως από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 1923, ενώ την ίδια στιγμή ο Κεμάλ δεν διέθετε στόλο και τις παραχωρήσαμε! Ας δούμε τώρα κάποια στοιχεία για Ίμβρο και Τένεδο:  

“ΙΜΒΡΟΣ - Η Συνθήκη της Λωζάννης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία, διάδοχο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ίδια συνθήκη όμως εξαίρεσε τους Έλληνες κατοίκους των δύο νησιών από την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, και προέβλεψε γι’ αυτούς εκτενή αυτονομία, πράγμα όπως που στη συνέχεια καταπατήθηκε. Το 1926, ο νέος Αστικός Κώδικας της Τουρκίας ανακάλεσε όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και των κατοίκων της Ίμβρου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Νόμος 1151 του 1927 απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία. Η πρόβλεψη για ύπαρξη τοπικής αστυνομίας, ελεγχόμενης από την ελληνική μειονότητα στο νησί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η Ίμβρος ονομάστηκε Gökçeada και έλαβε χώρα εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης. Ιδιοκτησίες Ελλήνων απαλλοτριώθηκαν με την επίκληση λόγων ασφαλείας σε εξευτελιστικές τιμές.

ΤΕΝΕΔΟΣ - Κατά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το νησί, που κατοικούνταν κατ’ απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία από Έλληνες, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Στην απογραφή της νήσου το 1920, ο πληθυσμός της αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Λήμνου και αριθμούσε τους 2835 κατοίκους, όλοι Έλληνες, που ήταν συγκεντρωμένοι στο ομώνυμο μεγαλοχωριό στο βόρειο μέρος της ανατολικής ακτής, που ήταν και ο μόνος οικισμός της νήσου. Μετά την ήττα όμως της Ελλάδας στο Μικρασιατικό Πόλεμο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ακολούθησε, κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης η Τένεδος μαζί με την Ίμβρο προσαρτήθηκε στη Τουρκία. Τα δυο νησιά, κατά το 14ο άρθρο της Συνθήκης, θα απολάμβαναν καθεστώς αυτονομίας, με δική τους αστυνομία και τοπική κυβέρνηση, ενώ οι Έλληνες που ζούσαν εκεί εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών. Οι όροι της Συνθήκης παρ’ όλα αυτά δεν τηρήθηκαν.”

Αυτά περί Ίμβρου και Τενέδου. Στην Ίμβρο ζούσαν σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 1927 157 Τούρκοι και 6.756 Έλληνες! Στην Τένεδο το 1920 ζούσαν 2.835 Έλληνες και ΚΑΝΕΝΑΣ Τούρκος!

Σήμερα στην Ίμβρο ζουν 9.213 Τούρκοι και μόνον 248 Έλληνες! Στην Τένεδο ζουν από εκεί που δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ Τούρκος, 2.354 Τούρκοι και μόνον 25 Έλληνες!
Με απλά λόγια, στα δύο νησιά ζούσαν 10.000 Έλληνες μετά την συνθήκη της Λωζάννης και μόλις 157 Τούρκοι. Σήμερα ο Ελληνικός πληθυσμός έχει εκδιωχθεί και τα νησιά κατοικούνται από Τούρκους. Και ύστερα ο Ερντογάν μιλάει για την συνθήκη της Λωζάννης! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ν.Γ. Μιχαλολιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...